زنان

سیاست

زنان

سیاست

اولیویه گروندو، فرانسوی زندانی در ایران پس از تحمل ۸۸۷ روز حبس آزاد شد

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه اعلام کرد که جمهوری اسلامی، اولیویه گروندو، شهروند ۳۴ ساله این کشور را که از سال ۲۰۲۲ در ایران بازداشت و زندانی شده بود، آزاد کرده و او اکنون در راه بازگشت به فرانسه است.

ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه نیز پنج‌شنبه ۳۰ اسفند ضمن انتشار تصویری از گروندو در هواپیما نوشت که او پس از ۸۸۷ روز آزاد شده است.

روشن نیست آزادی گروندو در ازای چه توافقی میان تهران و پاریس صورت گرفته است.

اولیویه گروندو، جهانگرد، نویسنده و کتاب‌فروش ۳۴ ساله فرانسوی، ۲۰ مهر ۱۴۰۱ و هم‌زمان با شکل‌گیری خیزش «زن، زندگی، آزادی» در هتل محل اقامت خود در شیراز بازداشت و به اتهام «جاسوسی و تبانی علیه جمهوری اسلامی» به پنج سال زندان محکوم شد.

او در دی ماه در تماسی تلفنی از زندان که فایل صوتی آن ضبط و منتشر شد، گفت: «توان من، سسیل کوهر و ژاک پاریس در حال تمام شدن است.»

وزیر خارجه فرانسه تاکید کرد که این کشور به تلاش برای آزادی کوهلر و پاریس، ادامه می‌دهد.

سسیل کوهلر، معلم فرانسوی و شریک زندگی‌اش ژاک پاریس، دو شهروند فرانسوی هستند که از حدود هزار روز پیش در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به سر می‌‌برند.

وزیر خارجه فرانسه، ۱۸ دی گفته بود وضعیت سه شهروند فرانسوی بازداشت‌شده در ایران رو به وخامت است و برخی از آن‌ها در شرایطی مشابه شکنجه نگهداری می‌شوند.

چهار روز بعد، وزارت خارجه فرانسه سفیر جمهوری اسلامی در پاریس را در ارتباط با این موضوع احضار کرد.

پیش از این وزارت خارجه فرانسه به مناسبت دومین سالگرد بازداشت کوهلر و پاریس، «سیاست گروگان‌گیری دولتی و باج‌گیری همیشگی» مقامات جمهوری اسلامی را محکوم کرده بود.

به گفته ناظران، جمهوری اسلامی بر اساس «سیاست گروگان‌گیری» خود، شهروندان خارجی و شهروندان دوتابعیتی را برای اعمال فشار بر دولت‌های غربی بازداشت می‌کند.

بر اساس گزارش‌ها، حدود ۲۰ شهروند خارجی در ایران زندانی هستند.

در همین حال یک شهروند سوئیسی که به اتهام «جاسوسی» در زندان سمنان به سر می‌برد، به گفته قوه قضاییه، پنج‌شنبه ۲۰ دی «خودکشی کرد» و جان باخت.

دولت سوئیس در پاسخ به پرسش ایران‌اینترنشنال درباره «مرگ» شهروند این کشور در زندان سمنان اعلام کرد این مرد ۶۴ سال داشته و برای گردشگری به ایران سفر کرده بود.

احضار سفیر آلمان و کاردار انگلیس به وزارت امور خارجه

سفیر آلمان و کاردار انگلیس در تهران به وزارت امور خارجه احضار شدند.

به گزارش ایسنا، به دنبال اقدامات و رویکرد ضدایرانی کشورهای انگلیس و آلمان در شورای حقوق بشر و ارائه پیش نویس قطعنامه‌ای از سوی این دو کشور برای تمدید ماموریت هیات به اصطلاح حقیقت یاب، سفیر آلمان و کاردار انگلیس در تهران از سوی خانم «فروزنده ودیعتی» مدیرکل زنان و حقوق بشر وزارت امور خارجه به وزارت امور خارجه احضار شدند.

مدیرکل زنان و حقوق بشر وزارت  امور خارجه، مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران را نسبت به رویکرد غیرمسئولانه و تحریک‌آمیز این دو کشور به ایشان ابلاغ کرد.

 ودیعتی در دیدار با سفیر آلمان با اشاره به سابقه ارسال سلاح‌های شیمیایی توسط آلمان به رژیم صدام در خلال جنگ تحمیلی برای استفاده علیه مردم ایران، استفاده ابزاری از شورای حقوق بشر و سوء استفاده از حقوق بشر به منظور اعمال فشار بر مردم ایران را محکوم کرد.

وی همچنین در جلسه احضار کاردار انگلیس در تهران که در روز چهارشنبه و همزمان با روز ملی شدن صنعت نفت ایران صورت پذیرفت، با اشاره به تاریخچه طولانی سیاست‌های مداخله‌جویانه دولت انگلیس در امور داخلی ایران و رویکردهای ضدایرانی این کشور در شورای حقوق بشر، این اقدامات را غیرسازنده توصیف و تاکید کرد این رویکرد موجب بی‌اعتباری نهادهای حقوق بشری وابسته به سازمان ملل و از بین بردن اعتماد کشورها به این نهادها می‌شود.

مدیر کل زنان و حقوق بشر وزارت امور خارجه با اشاره به حمایت کشورهای آلمان و انگلیس از جنایات جنگی و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین و همچنین همراهی این دو کشور با تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه مردم ایران، تاکید کرد این کشورها در جایگاهی نیستند که ادعای دفاع از حقوق بشر را مطرح کنند.

وی همچنین با اشاره به اظهارات وزیر خارجه انگلیس در پارلمان این کشور، به سوابق متعدد نقض تعهد از سوی کشورهای اروپایی از جمله در برجام و همراهی با سیاست فشار حداکثری و تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه مردم ایران اشاره کرد و به طرف انگلیسی یادآور شد که برنامه هسته‌ای ایران همواره صلح آمیز بوده و تحت نظارت دقیق و بی‌سابقه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد و تکرار اتهام‌زنی های بی‌پایه مبتنی بر اهداف سیاسی واقعیتها را تغییر نمی‌دهد.

سفیر آلمان و کاردار انگلیس اظهار داشتند که مراتب را به پایتخت‌های خود منعکس خواهند کرد.

نخستین گزارش مای ساتو دربارۀ وضعیت حقوق بشر در ایران؛ ابراز نگرانی از افزایش کم‌سابقۀ اعدام‌‌ها



گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران، در نخستین گزارش خود، افزایش تعداد اعدام‌ها در ایران، نبود شفافیت دربارۀ اطلاعات مرتبط با مجازات‌ اعدام و بازداشتی‌ها، ادامۀ سرکوب معترضان در کشور و اعمال تبعیض علیه اقلیت‌ها را از موارد نقض مکرر حقوق بشر در ایران اعلام کرد.

مای ساتو روز سه‌شنبه ۲۸ اسفند این موارد را در نخستین گزارش خود دربارۀ وضعیت حقوق بشر در ایران، به پنجاه و هشتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه کرد. 

او روز ۲۲ اسفند نیز با اشاره به آمار بالای اعدام زنان در ایران و ابراز نگرانی جدی از استفادهٔ حکومت از مجازات مرگ، گفته بود که شمار اعدام‌ها در ایران «به‌طور قابل‌توجهی» افزایش یافته است.

خانم ساتو در اظهارات امروز خود گفت که در سال ۲۰۲۴، موج اعدام‌ها در ایران به بیشترین میزان از سال ۲۰۱۵ رسیده و بیم آن می‌رود که با ادامۀ این روند، شمار اعدام‌شدگان در کشور به بیش از «هزار نفر در سال» برسد.

او در گزارش خود تأکید کرده که این ارقام مربوط به اعدام‌هایی است که دربارۀ آن‌ها به «اطلاعاتی دست‌ یافته‌ایم، به این معنا که جمهوری اسلامی آمار شفاف را در این باره اعلام نمی‌کند و شمار دقیق اعدام‌ها معلوم نیست».

خانم ساتو خطاب به مقام‌های جمهوری اسلامی گفت که باید چنین داده‌هایی را به صورت شفاف ارائه کنند.

سازمان حقوق بشر ایران نیز روز دوم اسفند در گزارش سالانۀ خود اعلام کرده بود که در سال ۲۰۲۴ میلادی دست‌کم ۹۷۵ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

آمار حوادث چهارشنبه سوری



چهارشنبه آخر سال بعضی از افراد با انواع مواد محترقه خطرناک به جای اینکه با جشن گرفتن چهارشنبه‌ سوری همگی با هم به استقبال بهار بروند، اتفاقات ناگواری برای خود و خانواده رقم می‌زنند.

اعتصاب غذای ۹ زندانی سیاسی و عقیدتی در زندان شیبان اهواز

گزارش‌ها حاکی از اعتصاب غذای ۹ تن از زندانیان عقیدتی و سیاسی در بند ۸ زندان شیبان اهواز در اعتراض به «شرایط غیر انسانی و نقض حقوق اولیه»‌ خود است.

این زندانیان که از روز ۱۹ اسفند اعتصاب غذا کرده‌اند، به بلاتکلیف ماندن طولانی‌مدت خود در دوره بازداشت موقت و جلوگیری مقامات زندان شیبان از اعزام آنها به مراکز درمانی خارج از زندان معترض هستند.

سازمان حقوق بشری کارون نیز نوشت: «این زندانیان در اعتراض به عدم تعیین تکلیف پرونده‌های قضایی خود و دخالت اطلاعات سپاه در روند رسیدگی به پرونده‌ها دست به اعتصاب غذا زده‌اند.»

گزارش‌ها همچنین حاکی از آن هستند که این ۹ زندانی عقیدتی و سیاسی همچنین خواستار برخورداری از مرخصی درمانی و تلفن برای تماس با خانواده خود هستند.

اسامی زندانیانی که اعتصاب غذا کرده‌اند «خلیل خسرجی، رضا معاوی، نادر هلیچی، محمد مروانی، هادی حیدری، حسون دلفی، یونس غرباوی، حسین سیلاوی، علی براویه» است.

در این حال، سازمان حقوق بشری کارون خبر داد که «نادر هلیچی، زندانی عقیدتی اهل سنت از اهالی کوت عبدالله، پس از چند روز اعتصاب غذا به دلیل نامشخص بودن وضعیت پرونده‌اش، به بیمارستان منتقل شده است.»

کارون به نقل از یکی از نزدیکان آقای هلیچی نوشت که وضعیت جسمانی این زندانی عقیدتی در روز پنجشنبه ۲۳ اسفند، «وخیم» شد و مسئولان زندان شیبان اهواز مجبور به انتقال او به بیمارستان «فاطمه الزهرا» این شهر شدند.

بر اساس این گزارش، نادر هلیچی حدود سه ماه پیش به دست ماموران اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اهواز بازداشت و پس از گذراندن حبس انفرادی در سلول‌های اطلاعات سپاه، به زندان مرکزی اهواز (شیبان) منتقل شد.